SANDWICHELEMENT

MUNCHMUSEET

Material

PAROC system panel smooth

Val av fasad

The material is being used in the opaque façade areas of the building always being enclosed by another exterior layer made of undulated perforated aluminium panels that will proved the building with its enigmatic and unique exterior skin.

The sustainability ambitions for the New Munch Museum are high: the building should lead in regards to energy performance and reduced CO2 emissions and meet passive house standards. Its envelope actively contributes to this aim through a well-insulated building façade system that will further reduce undesired heat losses. The façade design is focusing on high insulation values, air tightness, minimized thermal bridges and by means of solar protection.

Inspiration till fasad

The New Munch Museum is created for the Bjørvika district in Oslo with its notable height and shape. It will have a recognizable silhouette in the city landscape as you enter the city, both from the mainland and from the sea. It will be a landmark building greeting people welcomed both at night and day – a landmark that gives the visitors an overview and orientation over and within the city, the surrounding mountains and the Oslo fjord.

The façade for the new Munch Museum consists of a single ventilated skin with an exterior layer made of undulated perforated aluminium panels. This composition corresponds both to functional requirements (climatic / energy, maintenance, natural light, program) as to the need to create a visually permeable structure that connects the collective experience inside the Museum with the fjord landscape of Bjørvika. The facade will give the Munch Museum an enigmatic and ever-changing presence in its urban-natural context, reflecting the light conditions in Oslo, constantly changing throughout the day and night and during the different seasons.

 

Jens Richter estudio HerrerosTALARE Jens Richter
PROJEKT Munchmuseet, Oslo
SLUTFÖRS 2019
ARKITEKTBYestudio Herreros

Munchmuseet av estudio Herreros.